background

Taxatieproces

Aanvragen

Na de aanvraag nemen wij contact met je op om de opdracht af te stemmen. Ook maken we een afspraak om de taxatieopname in te plannen.

Voorbereiden

Wij verzamelen alle belangrijke informatie die nodig is om de taxatie snel en deskundig te kunnen uitvoeren terwijl jij je huis alvast taxatie proof maakt. Gelukkig hoef je hiervoor niet op te ruimen of te poetsen. Het is belangrijk dat de taxateur toegang heeft tot alle ruimtes van de woning en bij de meterkast, cv-ketel, kruipruimte en eventueel andere belangrijke huisinstallaties kan, indien deze aanwezig zijn. Als jouw huis onderdeel is van een appartementencomplex dan verzamel je ook alle belangrijke informatie van de VVE. Ook is het fijn als je een lijstje opstelt van verbouwingen en verbeteringen met daarbij de jaartallen waarin deze zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan uitbreidingen van de woning zoals het plaatsen van een uitbouw of dakkapel of het verbeteren van de woning zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de kruipruimte of spouwmuren.

Opname van de woning

We starten de opname van de woning door het taxatiedoel nog even door te nemen. Vervolgens nemen we je lijstje met uitgevoerde verbouwingen en verbeteringen aan het huis door indien dit van toepassing is. Als het een appartement betreft bespreken we ook de VVE. Vervolgens bekijken we alle ruimtes en installaties, maken we foto’s voor in het taxatierapport en meten we de woning op.

Onderzoek

De taxateur doet onderzoek in o.a. het kadaster, bodemloket en bestemmingsplan. Vervolgens wordt onderzoek gedaan naar de lokale woningmarkt en zoekt de taxateur vergelijkbare woningen die recent zijn verkocht om de waarde van het huis vast te stellen en te onderbouwen.

Rapportage

Alle informatie wordt samengevoegd in het taxatierapport. De taxateur levert dit rapport vervolgens ter validatie aan bij het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Zij controleren of de taxatie correct is uitgevoerd. Na goedkeuring van het taxatierapport ontvang je dit per e-mail.

Meer infomartie over de werkwijze van het NWWI? Kijk dan DEZE VIDEO.